A japán konyha, avagy a Washoku (和食) 2013-ban a világörökség részévé lett nyilvánítva. Erre a japánok nagyon büszkék. Amit meg is értek, hiszen nekem is a kedvencem a japán konyha!

A japán konyhát hallva mindenki a sushira gondol. Most azonban egy másik érdekes, egyszerű és nagyon finom „fast food”-ot mutatnék be, ami a Takoyaki (たこ焼き). Az étel neve is beszélő, sült polip szó szerint fordítva. Találtam több érdekes, ínycsiklandozó videót és fotót is.

Forrás: www.rino-iroiro.top

Így néz ki készen, tálalva a Takoyaki.

Búzaliszt alapú tésztából készül egy különleges tepsiben. Kockára vágott polippal, pácolt gyömbérrel, szárított haldarabokkal és zöldhagymával töltik meg a tészta golyókat. Ezt az egyveleget egy különleges, Takoyaki tepsiben sütik ki. A muffin sütőformára hasonlít, csak kisebb félgömbök vannak benne. Ezt alulról éri a hő, s úgy sülnek a golyók. Elsőre meglepően, két fém tűvel forgatják a tésztát, amint elkezd megszilárdulni. Így veszi fel a golyó formát. Általában utcai árusoknál kapható, fesztiválok állandó étke. Japánban nagyon népszerű a tűzijáték, amihez szintén ezt szokták enni. Papír tálcán adják, takoyaki szósszal, majonézzel és szárított algával megszórva. Frissen, még melegében fogyasztják.

Forrás: amazon.com

Az amazonon 20,99 dollárért árulják, 6000 Ft körüli összeg.

Egyszerű alapanyagokból áll, Japánban mindent be lehet szerezni a legközelebbi boltban. Van otthoni készítésre sütőforma is, amivel könnyen el lehet készíteni. Azonban a golyók forgatása elég bonyolult, elsőre nem hiszem, hogy szépen sikerülne. Sajnos még nem próbáltam. Szívesen kipróbálnám egyszer.

Nagyon érdekes, ahogy elkészítik. Érdemes végignézni az alábbi videót, hogyan készíti el egy utcai árus.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL1ppclJvdjVmcU9jIiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Kíváncsi voltam, lehet-e különleges sütőforma nélkül is takoyaki-t készíteni. Találtam egy érdekes videót a youtube-on, ahol jégkockatartót használnak. A jégkockatartóban fagyasztja formára a tésztát, majd kiszedve olajban süti ki. Kisütve jól néz ki!  Angol nyelvű kommentárral készült a videó, érdekes!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL2lIMUxGOWZWX0FrIiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Ki fogja kipróbálni ezt otthon?

 

 

Források: Wikipedia, www.rino-iroiro.top, Youtube

Borítókép: www.marluciana.com