Eredeti tervem az volt, hogy múltkori blogcikkemet, a Hazatérést fogom folytatni, viszont a napokban olvastam egy hírt, amit fontosabbnak gondoltam megosztani most Önökkel.

Kolléganőm múlt heti cikkében egy olyan híres, fiatalon elhunyt színésznőről írt, akit a mellrák vitt el. Ez a betegség sajnos személyesen is érint, idén vesztettem el egy nagyon szeretett családtagot a mellrák szövődményének következtében. Azóta ez a téma különösen fontos lett számomra, azon belül is a megelőzés és az időben felismerés.

Én rendszeresen járok évente ultrahangos szűrésre (fiatalon még ezt ajánlják, csak indokolt esetben szoktak külön mammográfiát kérni 40 év alatt), fájdalommentes, s ezzel sugárzást se kap a mell. Viszont bevallom, a későbbiekben nagyon ódzkodom a mammográfiás vizsgálattól. Idősebb rokonoktól, anyukámtól, meg persze tavaly nagymamámtól is hallottam a különböző élményeket, hogy mennyire összepréselik a nők mellét a vizsgálatok alatt, és nagyon fájdalmas szokott lenni. Gondolom, ezért is sok nő inkább halogatja, nem megy el időben, csak akkor, ha már tényleg komoly a baj. Felmerült bennem a gondolat, hogy most, a 21. században, mikor már képesek vagyunk a Plútóra szatelliteket küldeni és éles, HD felvételeket készíteni felszínéről, akkor az orvostudomány miért nem tud a nőknek kevésbé „barbarisztikus” vizsgálatokat kifejleszteni a mell vizsgálatára, hogy ne féljenek elmenni a szűrővizsgálatokra, s ezáltal több életet is meg lehessen időben menteni.

S mintha kívánságomra válaszolt volna az univerzum, a napokban olvastam egy hírt, hogy Japánban a Hitachi Ltd. cég kutatói egy újfajta mellrákszűrési technikát fejlesztettek ki: Egy nem fájdalmas és sugárzásmentes mellrákszűrő módszert, amely nagyobb pontossággal képes kimutatni a daganatokat.

A gyűrű alakú berendezés 360 fokos ultrahanggal működik, a mellszövetből visszatükröződő hullámok mérésével képes meghatározni a tumor alakját, valamint a korai stádiumú rákot is ki tudja szűrni. Céljuk, hogy a most zajló klinikai tesztek után, 2020-ig már a gyakorlatban is elérhető legyen a technológia.

Sajnos a hagyományos mammográfiás szűrések nem képesek kimutatni a daganatos betegségeket a nagy sűrűségű emlőmirigyek régiójában. (Az emlőmirigyek felelősek az anyatej termelődésért.) Az ultrahangot általában mammográfiával együtt használják, de annak meg az a hátránya, hogy nem képes megkülönböztetni a rosszindulatú és jóindulatú daganatokat.

Az új technológia a hagyományos ultrahang továbbfejlesztésére épül. A Hitachi új szűrőtechnikájával végzett vizsgálat során a beteg hasra fekszik egy asztalon, és a mellét egy vízzel töltött ellenőrző tartályba helyezi. Ezután az ultrahang segítségével minden irányból megmérik a visszaverődő ultrahanghullámokat, amikből látható lesz, hogy van-e tumor a mellben vagy sem.

A módszer előnye, hogy a betegeket nem teszi ki felesleges sugárzásnak és teljesen fájdalommentes. A Hitachi szerint a technológia lehetővé teszi a daganatok könnyebb felderítését. Még a nagy sűrűségű emlőmirigyekben is képes kimutatni azok alakját és szilárdságát, s ezáltal megkönnyíti annak meghatározását is, hogy a daganatok rosszindulatúak vagy jóindulatúak-e.

Az alábbi videó (bár japán nyelvű) jól illusztrálja a gép működését.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL0lmNnkxLTdoZXVvIiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Szívből remélem, hogy a technológia jövőbeli elterjedésével a nők bátrabban fognak szűrővizsgálatokra járni, s időben sikerül megelőzni a tragédiákat.

 

 

 

 

Képek

http://buckheadmedicine.com/2016/10/13/importance-breast-cancer-screening/#iLightbox[gallery736]/0
https://www.cancer.gov/images/cdr/live/CDR711008.jpg
http://www.asahicom.jp/ajw/articles/images/AS20170525003869_comm.jpg
http://www.hitachi.co.jp/New/cnews/month/2017/05/0524a-1.jpg
http://ep.yimg.com/ay/wholesalecostumejewelry/w4392ne-i-will-survive-breast-cancer-awareness-necklace-and-earring-set-as-low-as-2-85-8.jpg

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=If6y1-7heuo