Néhány évvel ezelőtt keresett meg engem és más Japánnal foglalkozó embereket Dani Zoltán azzal az elképzelésével, hogy épüljön egy közterületi japánkert Szentendrén. Több mint 10 éves japánkert építési tapasztalattal a háta mögött szánta el magát erre a kezdeményezésre. És az a fajta elszántság csillogott a szemében, amely arról győzött meg, hogy érdemes segíteni őt (az alábbi fotón középen) és kertépítő csapatát ebben a munkájában.

Kertepito_csapat

A cél egy, a nyilvánosság számára nyitott japánkert létrehozása, amely a szép látványon túl helyet ad kulturális eseményeknek, és jó iskola, gyakorlóterep azok számára, akik meg szeretnék tanulni a japánkert építés és gondozás csínját-bínját.

Sikerült megnyerni a Kouki-ryu Kyoto Niwatsune kertészeti céget is, hogy szakmailag segítse a japánkert építését, fejlesztését, valamint a japánkert-iskola és műhely létrehozását. A Kouki-ryu Kyoto Niwatsune egy elismert, tradicionális, négy generációra visszatekintő kertészeti cég és hagyományos japánkert iskola Kiotóban, a “Kertek városában”. Dani Zoltánnak, lehetősége nyílt rendszeresen ellátogatni és sikeres kertészeti gyakorlatokon részt venni a Kouki-ryu Kyoto Niwatsune-nál melyet oklevéllel is elismertek. (Képünkön alább a Niwatsune munkatársai és Dani Zoltán)

Niwatsune_Dani

Az új japán közkert könnyedén bele fog illeszkedni a szentendrei zöld környezetbe és a tőszomszédságában található Czóbel Parkba, a HÉV megállótól kb. 20 perces sétával megközelíthető. A Dunakorzón sétálva a messziről is jól kivehető kőlámpás jelzi a majdani kert bejáratát. A szentendrei Pap Kőfaragó és Kőszobrász Műhely támogatásával elkészült yamadōrō kőlámpást – amely az alábbi fotón is látható – 2014. október 3-án avatták fel.

Yamadoro_kolampas

A kert mindenki előtt nyitva áll majd. A bejáratnál pavilon és szárazkert fogadja majd a látogatókat. Beljebb haladva kis vízesést, tavat és rajta átívelő hidakat találunk. Mindezt még nehéz elképzelni, egyelőre csupán bambuszok, egy tómeder és a kőlámpás láthatóak.

A japánkert Magyarországon egyedülálló módon éjszakai kertként is funkcionálna, kiterjesztve a kert élvezetét órákkal alkonyat beállta után is.

LatvanytervLátványterv: nappal és este

A terepmunkák nagy része az elmúlt egy évben lezajlott. A kert szintjét mindenhol átlagosan 70 cm-rel megemelve készítették elő a domborzatot. Kerítések épültek, fákat szabályoztak és nyírtak, bambuszt ültettek.

Bambusz

Egy japánkerthez hozzátartozik egy kis tavacska is. Vízvizsgálatok készültek a közelben lévő, bevezetésre szánt, földből forrásként feltörő víz minőségével kapcsolatban is. Az eredmény szerint a víz megfelel a japánkert igényeinek.

A következő lépés a sziklák behordása lesz. A száz méterre csordogáló csermely bevezetése is hátravan még. A kiásott tó medrét agyagra cserélve tervezik kialakítani a kis tavat, amelynek – a csermelynek köszönhetően – állandó vízellátása lesz. Ezek után füvesítéssel és a növények elhelyezésével kívánnak foglalkozni. A tervek szerint ezek a munkálatok idén nyáron befejeződnek.

A kert építése kisebb önkéntes adományok és támogatások beérkezésének megfelelően zajlik, ezért tempója változó. Viszont alapos és átgondolt munka folyik.

A szentendrei japánkertnek és az ott zajló programoknak köszönhetően még közelebb kerülhetünk majd a japán kultúrához.

 
 
Köszönet Dani Zoltánnak a fotókért.
 
 
További információk a szentendrei japánkertről:
http://japankert.com/category.php?id_category=25
https://www.facebook.com/japankertmagyarorszag