Eldőlt, hogy a 2025-ös világkiállítást Oszakában fogják megrendezni.

Japán, Oroszország és Azerbajdzsán közül a legtöbb szavazatot Oszaka kapta november 23-án Párizsban.

Azt, hogy milyen gazdasági hatás várható az Expó megrendezésével kapcsolatban, nem lehet tudni. Állítólag 2 billió japán jen összegű gazdasági fellendülést várnak az oszakaiak az Expótól. De egy biztos, az alábbi képen látható Kani Dóraku étterembe el fogok menni, amikor hazamegyek decemberben.

Oszakában 1970-ben is volt már egyszer világkiállítás. 65 millió látogatójuk volt annak idején. Sajnos én még nem éltem 1970-ben, de valahányszor szóba kerül az esemény, a hozzám hasonló korúak mind tudják, hogy mi az az Expoland és a Napfény tornya (太陽の塔 ).

Az Expoland egy vidámpark, amelyet az Expó területe mellett építettek. Jártam párszor ott gyerekkoromban. 2007-ben viszont történt egy nagy hullámvasút katasztrófa, s azt követően az emberek egyre kevésbé látogatták, és végül 2009-ben be is zárták.

De egy dolog azért maradt, amely a mai napig létezik, s amire valószínűleg minden oszakai nagyon büszke.

A Napfény tornya egy monumentális alkotás, amely a korábbi Expó területén található, s melyet Okamoto Tarou szobrász tervezett és készített. Egy híres művész, akinek a leghíresebb mondata: "A művészet robbanás" (芸術は爆発だ).

Autópályáról már többször is láttuk, de sajnos nem igazán értettük a művész által létrehozott műalkotást. Ezzel viszont nem vagyunk egyedül.

Egy hatalmas torony, ami a napot jelképezi. A tornyot 48 éven keresztül zárva tartották, de idén márciusban végre újra megnyitották a kapukat a nagyközönség előtt is. A Napfény tornya most újraéled!

A toronyban található 3 nagy rész egy-egy kategóriát jelképez, ezek az Élet「いのち」, az Ember「ひと」és az Ima「いのり」. Ezek közül most csak az Imát tekinthetik meg a látogatók. Az alábbi képen az Életfa (生命の樹) látható, ami a vér folyását hivatott szimbolizálni.

A művész is biztos nagyon örül, hogy újra Oszakában kerül megrendezésre az Expó. Ha lenne alkalmam, szívesen megnézném a toronyban található Életfát, talán most már érteni fogom, hogy mit hozott létre a művész.

Sikeres 2025-ös világkiállítást kívánok Oszakának!

 

 

A képek forrásai: 

https://www.expo2025-osaka-japan.jp/report/archive/2929/
https://www.sankei.com/photo/story/news/161029/sty1610290007-n1.html