Főoldal / Rólunk / Munkatársaink / Bohács Dávid

Bohács Dávid

Cégvezető

Beszélt nyelvek

magyar, angol, japán

Oktatás

Károli Gáspár Református Egyetem
Tohoku Egyetem
Bohács Dávid a japánszak elvégzése mellett kommunikációtudományi diplomával is rendelkezik. Egyetemi évei alatt 1 évet tanult a japán Oita Egyetemen, majd 2011-től japán állami ösztöndíjjal 5 évet töltött a Tohoku Egyetem információtudományi karának doktori képzésén. 3 évig dolgozott egy középméretű japán vállalatnál tolmácsként és projektmenedzserként.

2018 júliusától csatlakozott vállalatunkhoz, 2018 októberétől pedig japán irodánk vezetője lett.

2021 októberétől a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Japánban lévő kirendeltségének főtitkáraként is tevékenykedik, amelynek keretében támogatja a Magyarországon jelen lévő japán cégeket, illetve a Japánba terjeszkedni vágyó magyar cégeket is.
Bohács Dávid bejegyzései
Blog

Japán piaci körkép: 7 ok, amiért az iPhone nagyot megy Japánban

2022. szeptember 14.
Bohács Dávid
Az elmúlt másfél évtizedben töretlen az iPhone népszerűsége Japánban, pedig a japán fogyasztókról köztudott, hogy a saját hazai termékeiket mindig előnyben részesítik a külföldiekkel szemben. Hogyan tehetett szert ekkora hírnévre egy amerikai brand abban az országban, ami úgy ismert, mint a világ technológiai nagyhatalma? Nem egyértelmű a válasz, de e heti blogbejegyzésemben megpróbálok magyarázatot találni. […]
Tovább olvasom
Blog

Japán piaci körkép: A japán home office - a munkavégzés változásairól, hatékonyságáról és a távmunkáról 2020-ban és 2021-ben

2022. május 11.
Bohács Dávid
A COVID-19 járvány hatására megváltozott munkaerőpiaci helyzetben megnőtt a távmunka jelentősége – Japánban is. Hogyan viszonyultak a japánok a home office-hoz? Milyen újításokat hozott a foglalkoztatásban? 2020 tavaszán az új típusú koronavírus okozta járvány és az ennek hatására bevezetett “rendkívüli veszélyhelyzet” gyors reakcióra kényszerítette a munkáltatókat. A gazdasági folyamatok minél zavartalanabb működése érdekében egyre több […]
Tovább olvasom
Blog

Újévi japán ételek - Mit is esznek a japánok január 1-jén?

2021. december 29.
Bohács Dávid
Minden országnak megvannak a hagyományos újévi fogásai. Magyarországon úgy tartjuk, a sertésből vagy lencséből készült ételek szerencsét és gazdagságot hoznak, sőt, balszerencsés ételek is léteznek babonáink szerint, mint például a baromfi, ugyanis „elkaparhatja a szerencsénket”. Az újévi japán ételeket megfigyelve többféle hagyományos fogással és a magyarnál valamivel bonyolultabb szimbolikával találkozhatunk. Mit is esznek a japánok […]
Tovább olvasom
Blog

Koronavírus és diszkrimináció Japánban

2021. augusztus 25.
Bohács Dávid
Ritkán emlegetett tény, hogy Japánban mélyre nyúló történelmi gyökerei vannak a társadalmon belüli diszkriminációnak. A történelem során különböző okok miatt kialakult diszkrimináció miatt a japán társadalom egy része gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból alacsonyabb pozícióba volt kényszerítve a többséghez képest. Ennek hatásai különösen vidéken mind a mai napig érezhetőek. Az Edo korszakban megerősödött a társadalmi kasztrendszer, […]
Tovább olvasom
Blog

A talált tárgyak nyomában (folytatás)

2021. június 23.
Bohács Dávid
A múlt hónapban az egyik blogbejegyzésünk arról szólt, hogy Japánban komoly kultúrája van annak, hogy az elhagyott tárgyakat megőrizzék, majd visszajuttassák az eredeti gazdájukhoz. Bármilyen tárgyat is veszítünk el, az legtöbbször előkerül. Ezt én is csak megerősíteni tudom, az elmúlt évek során hagytam már el napszemüveget, fejhallgatót és könyvet távolsági buszon. Sporttáskát ruhástól, tabletestől a […]
Tovább olvasom
Blog

Gacha-gacha, avagy a japán golyós automata

2021. április 28.
Bohács Dávid
A Magyarországon is ismert pénzbedobós golyós-automatát eredetileg az Egyesült Államokban találták ki, ezek először gömb alakú rágógumit tartalmaztak, de hamarosan megjelentek a gömbkapszulákban lévő kis játékokat tartalmazó verziók is. Az egész világon elterjedt a gyerekek nagy örömére, bár mára már jóval kevesebb helyen található. Kivéve természetesen Japánban.
Tovább olvasom
Blog

Ehómaki

2021. február 24.
Bohács Dávid
A hagyományosan február 3-án megrendezett japán tavaszköszöntő ünnep, a Szecubun kapcsán a legismertebb szokás talán a „mamemaki” szokása, amikor pirított szójababbal dobálják meg a család egyik démon-maszkot viselő tagját, miközben azt kiabálják: „Démon kifele, szerencse befele!” (Oni va szoto, fuku va ucsi!) Kevésbé ismert, de az utóbbi időben a japán convenience store-ok reklámkampányainak hatására az […]
Tovább olvasom
Blog

Zunda mocsi

2020. december 16.
Bohács Dávid
Ismételten egy japán édességet mutatnék be röviden: a zunda mocsit. A zunda az ismertebb azukibabból készülő édes vörösbabpüréhez hasonló zöldbabpüré, amelyet szójababból készítenek. Elkészítésmódjuk hasonló: a felforralt babot meghámozzák és összetörik, sót és cukrot kevernek hozzá, majd ráteszik a mocsira (japán rizssüteményre). Azonban mind ízre, mind pedig állagra különböznek, olyannyira, hogy a zunda az azukitól […]
Tovább olvasom
Blog

Taijaki

2020. október 7.
Bohács Dávid
A taijaki egy tengeri keszeg alakú, hagyományosan vörösbab lekvárral (de manapság már szinte mindennel) töltött japán édesség, amit tengeri keszeg alakú öntött vas sütőformában sütnek ki.    
Tovább olvasom
Copyright © 2024 All Rights Reserved
apartmentcloud-downloadstarstar-halfenvelopegraduation-hatuserusersstorephone-handsetmap-markercalendar-fullspell-checkbubblepie-chartearthmagnifiercross